2017. november 10., péntek

Vipera

Az alábbi képen látható űrhajó akár az Incom egy újabb modellje is lehetne, legalábbis szerintem le sem tagadhatná a rokonságot az X-szárnyúval.


A helyzet viszont az, hogy ennek a gépnek nem csak, hogy semmi köze sincs az Incomhoz, de még Csillagok háborújához sem.

Ez ugyanis a Csillagközi romboló című tévésorozat szereplője, a Vipera. (A műsorújságokban Galaktika Harci Csillag volt a sorozat magyar címe.)

1977-ben az ILM-et Lucas Dél-Kaliforniából északra költöztette, Van Nuysból San Rafaelbe. De néhányan ott maradtak a régi helyen, s John Dykstra vezetésével megalapították a saját trükkcégüket, az Apogeet. Dykstrán kívül az eredeti Csillagok háborúja csapatból ott maradt még többek között Bob Shepherd, Richard Alexander, Steve Gawley, Grant McCune, Lorne Peterson és Richard Edlund, csak hogy néhány ismertebb nevet említsek. Őket bízta meg Glen Larson az új tévésorozat minden trükkjének elkészítésével. (Még Ralph McQuarrie is alkotott látványterveket hozzá.)


(A fentebb említettek közül Dykstra kivételével mindenki újra csatlakozott az egy idő után ILM-hez, hogy A Birodalom visszavágon dolgozhasson.)

Az még csak hagyján, hogy a Csillagközi romboló trükkjein ex-ILM-esek dolgoztak, de ráadásul gyakorlatilag az ILM felszerelésével! A költözködés ugyanis nem ment egyik napról a másikra, s nem egy eszköz jó darabig ott maradt a régi helyen. Dykstráék pedig egyszerűen használatba vették őket.


Larson 500 oldalas forgatókönyvét Lucas is megkapta, hogy átolvassa. Miután George végzett vele, megkérte Larsont, hogy ne használja a Starbuck és a Skyler neveket, valamint hogy a robotokat ne hívja droidoknak. Nem tetszett neki az sem, hogy szó volt benne uralkodóról, rohamosztagosokról, űrvadászgépekről. George-nak az volt az érzése, hogy ez egy Csillagok háborúja-koppintás lesz. Még maga Isaac Asimov is azt nyilatkozta, amikor már ment a sorozat a tévében, hogy a Csillagok háborúját élvezte, de a Csillagközi rombolót csak akkor tudná élvezni, ha amnéziás lenne.

George egyébként annyit elért Larsonnál, hogy a sorozat címét Galactica: Saga of a Star Worldről Battlestar Galacticára változtatta, a többi kérést viszont Glen figyelmen kívül hagyta. George-ot nem csak a sok hasonlóság zavarta, hanem az is, hogy tulajdonképpen az ő felszerelését használják. Végül 1978-ban a 20th Century Fox polgári pert indított a Universal filmstúdió, az MCA médiavállalat és az ABC tévécsatorna ellen plágium, szerzői jog megsértése és tisztességtelen verseny miatt, mondván, hogy Larsonék 34 ötletet loptak a Csillagok háborújából. Erre a Universal visszatámadott, hogy Lucas a droidjait a Silent Running című filmből nyúlta. A bíróság a Fox igényeit több évnyi pereskedés után elutasította.

De addigra az ILM már rég visszaszerezte az Apogeetől a felszerelést. Erről az egész Apogee-ügyről nekem ez a szójáték jut eszembe:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése